ISTQB Nedir? Neden Önemlidir?

Açılımı ‘International Software Qualifications Board’ olan bu kuruluş, adından da anlaşılacağı üzere yazılım testi dünyasında yetkinlik ve yeterlilik seviyelerini belirleyen sertifikalar sunan uluslararası bir kuruluştur. Ülkemizde bu sertifika sınavlarını gerçekleştiren kuruluş ise ‘Turkish Testing Board(TTB)’dir.

Bu sertifika sınavının önemine gelecek olursak; öncelikle uluslararası geçerliliğinin olması altı çizilmesi gereken bir noktadır. Bunun dışında şirketlerin iş ilanlarını incelediğimde eskiye göre çok daha yaygın olarak tercih sebebi olan bir kriter olmaya başladığını görüyorum.

Peki sadece iş arayışı noktasında mı önemlidir? Bana sorarsanız, hayır 🙂 Bazı insanlar tecrübelerine güvenerek bu şekilde işi yürütmeyi yeterli buluyorken, ben ‘bilgiyi belgelendirmek’ ve bir işi tekniğini bilerek yapma taraftarıyım 🙂 ISTQB hazırlık sürecinde de aslında günlük iş hayatımızda pratikte kullandığımız birçok şeyin tekniğini öğrenmiş oldum. Sınava girecek arkadaşlara öncelikle tavsiyem; bu süreçte okudukları, öğrendikleri her şeyi iş hayatlarındaki senaryolarla eşleştirmeleri yada eşleştiremediği noktalarda da ‘ben bu bilgiyi nerede nasıl kullanabilirim’ düşüncesiyle yaptıkları işe katkı sağlayacak yeni süreçler eklemeyi hedeflemeleridir.

‘Tecrübelere dayanarak işi yürütmek ancak tekniğini bilmemek’ derken neyi kastettiğimi küçük bir örnekle açıklamak istiyorum 🙂 Bir meslektaşımla konuşmamız sırasında bir senaryodan bahsedip ‘Bunu nasıl test edersin?’ diye sorduğumda deneyeceği senaryolarda verdiği örnekler hep sınır değerlerindendi veya ‘bunu denemem yeterli, diğerleri zaten aynı sonuçları verecek’ şeklindeydi. Ancak ‘kara kutu(black box) test teknikleri nedir?’ diye sorduğumda özetle ‘bilmiyorum’ cevabını almıştım. Yani aslında bir şeyleri biliyoruz da neyi bildiğimizi bilmiyoruz galiba 🙂

İşin özeti bence önemli bir sertifika. Alın, aldırın arkadaşlar 🙂

Sınav Başvuru Süreci

Ben Foundation Level sınavına online olarak girdim. Bu sebeple sınava başvurmadan önce certification@turkishtestingboard.org adresine mail atarak sınava girebileceğim gün ve saatler hakkında bilgi aldım. Hangi seviye sınava gireceğinizi belirttiğinizde size müsaitlik takvimini gönderiyorlar. Maile dönüş süreleri oldukça hızlı. Ben başvuru yaptığım tarihten 1 ay sonra girebilmiştim, şuan başvuran arkadaşlarımdan duyduğum en yakın 2 ay sonrasına tarih verebildikleri. Bu noktada ‘önce bir hazırlanayım bütün çalışmam bitince başvurup girerim hemen’ gibi bir düşünceniz varsa (benim vardı) yanılıyorsunuz 🙂 Bir an önce tarih almak için iletişime geçmenizi tavsiye ederim.

Mail ile müsait tarihleri öğrendikten sonra sizin için uygun bir tarih varsa https://www.turkishtestingboard.org/kayit/foundation-level/ adresinden sınav için ödeme yapmanız gerekiyor.

Ödemeyi tamamladıktan sonra mailinize dönüş yapan kişiyle tekrar mail üzerinden iletişime geçerek ödeme yaptığınızı ve istediğiniz tarih için rezervasyon talep ettiğinizi söylemeniz gerekiyor. Yine hızlı bir dönüş ile sınava gireceğiniz tarih ve saat için size kayıt oluşturuyorlar.

Online Sınav Kuralları

Gelen mailde bilgisayarınızın teknik alt yapısını kontrol etmeniz için bir test linki bulunacak, sınav öncesinde mutlaka o linki çalıştırmanız ve bir problem olması durumunda iletişime geçmeniz gerekiyor.

Sınavın yapılabilmesi için bilgisayarınızın kamerası olması gerekmektedir. Sınav süreci boyunca gözetmen sizi bu kameradan gözlemleyecektir. Aynı zamanda sınav süresi boyunca ekranınız ve ekranda yaptığınız işlemler gözetmence görülebilecektir.

Sınava başladığınızda sistem sizden yüzünüzün ve kimliğinizin fotoğrafını çekmenizi isteyecektir. Bu sebeple kimliğinizi yanınızda hazır bulundurmanız gerekmektedir.

Sınavınız başladıktan hemen sonra gözetmen sınavınızı kısa bir süreliğine durduracak ve aşağıdaki konular için sizinle iletişime geçecektir. Bu işlemler için geçen süre sınav sürenizden eksilmeyecektir.

Bulunduğunuz ortamı kameranız ile gözetmene 360 derece olacak şekilde göstermeniz gerekmektedir.

Sınav süresince telefonunuzu kullanmanız yasaktır, gözetmen kendisine göstererek telefonu kapalı konumuna getirmenizi rica edecektir.

Sınavda emin olmadığınız soruyu boş bırakıp sonrasında yeniden o soruya dönebilmektesiniz. Sorunun sağ üst köşesinde bulunan gözden geçir butonuna tıkladığınızda emin olmadığınız soruyu farklı renkte işaretleyecek ve sonrasında kolayca bu soruya ulaşmanızı sağlayacaktır.

Sınav sırasında kullanmak üzere 1 adet boş kağıt ve kalem hazırda tutabilirsiniz. Sınav bitiminde kağıdı yırtmanız gerekmektedir.

Erteleme Hakkı: Sınavınızı sadece 1 kez erteleme hakkınız bulunmaktadır.

Sınavın Yapısı

Sınav başladığında ekranda 1 soru gözükmektedir.

Sınav başladığı an süre duruyor ve sağ alttan açılan bir mesajlaşma kutusuyla gözetmen sizinle chat yoluyla iletişime geçiyor.

Siz gözetmeni görmüyorsunuz yada sesini duymuyorsunuz sadece mesaj atıyor ve yapmanız gerekenleri söylüyor (üstte yazan kurallar ile ilgili).

Gerekli kontrolleri yaptıktan sonra hazırsanız başlayalım yazıyor ve sınavınız başlıyor. Bu görüşme tamamlandıktan sonra sohbet kutusunu minimize konuma getirebilirsiniz.

Sınav yapısında; üstte soru numaraları gözüküyor, sağ üstte bulunan ‘Gözden geçir’ butonuna tıkladığınızda o soruya cevap vermiş bile olsanız o soru numarası sarı ile işaretleniyor ve tüm soruları yanıtlayıp süreniz kalırsa hızlıca o soruya dönebiliyorsunuz.

Yanlışlar doğruyu götürmüyor, emin olmasanız bile mutlaka işaretleme yapmanızı tavsiye ederim.

İlk soru açıldığında göreceğiniz formatı bir görsel ile anlatmaya çalıştım.

Sınava Hazırlık Sürecim

Şuan yapılan sınavlar 2018 müfredatına göre yapılıyor. İlk olarak bu müfredata ait https://www.turkishtestingboard.org/files/FL-Syllabus-2018-GA.pdf bu dokümanı indirmekle başladım. Syllabus’ı okurken sıkıldığınız zamanlar olabilir ancak herhangi bir detayından soru gelebileceğini unutmayın lütfen. Ben önemli gördüğüm yerlerin altını çizerek ilerledim. Sınava Türkçe yada İngilizce dokümanlarla hazırlanmak tamamen sizin tercihiniz ancak bazı terimlerin günlük hayatta çoğunlukla İngilizcesini kullandığımız için Türkçesi garip gelebilir 🙂 Bu dokümanda yer alan her bölümden mutlaka soru geliyor. Soru dağılımlarını yine TTB’nin sayfasından bulabilirsiniz.

Sınava hazırlanırken bence en önemlisi soru çözümü. İnternette birçok İngilizce kaynak bulabilirsiniz. Ben en çok Udemy üzerinden aldığım Ozan İlhan’ın soru setini faydalı buldum. Toplam 5 deneme 200 soru var. Sorular Türkçe ve sınav bitiminde şıkların açıklamaları var.

Udemy Ozan İlhan soru seti -> https://www.udemy.com/course/istqb-foundation-level-sertifika-sinavina-hazirlik-seti/

Sınavda çok benzer sorular vardı. Mutlaka almanızı öneririm. Ben soruları çözdükten sonra sadece yanlışlarıma değil doğru yaptığım soruların açıklamalarına da baktım, doğru düşünerek mi doğru cevap vermişim diye teyit etmek adına.

Syllabus’ı okumak ve bu soruları çözmek benim için yeterli oldu ancak bu tamamen kişiden kişiye değişen bir durum. Mevcut bilgi birikiminize, öğrenme şeklinize göre hazırlık süreciniz değişiklik gösterebilir.

“Sınavda Ne Çıktı?”

Sanırım bu yazının en merak edilen kısmı burası 🙂 Genel olarak hatırladığım kadarıyla soru tarzlarını paylaşabilirim.

Bir senaryo verilip “Sınır Değerleri Analizi tekniğine göre hangi değerler ile test edilmelidir?”

Bir senaryo verilip; örneğin, X şu değerler arasında olsun Y şu değerler arasında olsun “Denklik Paylarına Ayırma tekniğine göre hangi değerler ile test edilmelidir?” veya “Şıklardan hangisi aynı denklik kümesine girmektedir?”

Durum Geçiş Diyagramı verilip “Hangi yol izlenirse minimum geçiş ile tüm durumlar test edilmiş olur?”

“Aşağıdaki aktivitelerden hangisi Statik Analize girmektedir?”

Bir senaryo verilip “Bu ihtiyaca çözüm olacak test aracı türü hangisidir?”

Gözden Geçirme Türleri/Katılması zorunlu veya opsiyonel olan roller ile ilgili sorular

Regresyon Testi ve Onaylama Testi karşılaştırması

İnsan Hataları, Hatalar ve Arızalar bölümünde yer alan konular ile ilgili örneğin “Aşağıdakilerden hangisi bir insan hatasıdır?” veya “Aşağıdaki örneklerden hangisi bir arızadır?”

Bir senaryo verilip “Bu durum testin 7 prensibinden hangisine örnektir?”

Test Aktiviteleri soruları

Hata Kümelenmesi soruları

Test Araçları soruları

Tecrübeye Dayalı Test Teknikleri soruları

Bunlar aklımda kalan kısımlar. Ancak tabii ki sınav bu kadardan ibaret değil. Bütün chapter’ları detaylı bir şekilde okumanızı tavsiye ediyorum. Özellikle 1. ve 2. bölümden çok fazla soru geldi.

Sınav Sonuçları

Sınav süresinin bitiminde sınav otomatik olarak kapanıyor. Sınav ile birlikte mevcut sekme de kapanıyor. Acaba kaydedilmedi mi diye panik olmayın 🙂 Normalde sınav sonuçları mail olarak siz sormasanız da geliyor ancak ben heyecanla beklediğim için sınav sonrasında bitirdiğime dair başvuru sürecimde iletişimde olduğum kişiye mail attım. Yaklaşık yarım saat sonra sınav sonucum kaç doğru yaptığım bilgisi ile birlikte mail olarak geldi. Aynı gün içinde de sertifikam iletildi.

Özet

Sınav Hakkında Detaylı Bilgi ve Dokümanlar: https://www.turkishtestingboard.org/foundation-level/

Sınava Hazırlık İçin Önerdiğim Soru Seti: https://www.udemy.com/course/istqb-foundation-level-sertifika-sinavina-hazirlik-seti/

Başarılı Olmak İçin Beklenen Sonuç: 40 Sorudan 26 Doğru

Sınav Dili: Aynı anda gösterilmek üzere hem İngilizce hem Türkçe

Sınav Süresi: 1 Saat

Sınav Ücreti: 950 TL + KDV

Geçerlilik süresi yok.

Uluslararası geçerliliği var.

Sınava girecek bütün meslektaşlarıma başarılar diliyorum! 🙂 Detaylı sorularınız olması durumunda bana Linkedin üzerinden ulaşabilirsiniz 🙂 https://www.linkedin.com/in/gizemgulec/